Montere vask

Det finnes mange ulike servanter med forskjellige utforminger, størrelser og farger. De kan monteres fritt på en vegg eller inn i en baderomsinnredning. Vanligvis monterer vi servanter mellom 80 og 85 cm over golvet. Servanten må festes godt til veggen. Dersom veggen for eksempel er av gips, må vi legge inn ekstra feste bak servanten før veggen er ferdig oppsatt.

Montering av standard servant

En standard vask er som regel laget av porselen. Servanten monteres på bærejern som blir skrudd fast i veggen med kraftige vvs skruer. Monteringshøyden på bærejernene bestemmes ut fra tykkelsen på servanten. Er servanten 10 cm tykk, må man trekke det av på monteringshøyden som er 85 cm. Det vil si at bære jerna monteres på 75 cm. På selve jerna er det avlange hull som må ligge parallelt med hullene på undersiden av vasken. Veggflensen på jerna skal vende inn til senter av vask. Når jerna er montert i vater på vegg 75 settes servanten oppå. For og feste servanten til bære jerna bruker man t bolter. De føres opp igjennom hullene på jerna og videre inn i hullene under vasken. Så vrir man de rundt så t en ligger inne i servanten. Så må man stramme skruen på t bolten. Dette bør gjøres med et skrujern og ikke en elektrisk skrudrill. For mye kraft kan vasken sprekke.

Montering av baderomsinnredning

Når man monterer en baderomsinnredning måler man høyden på samme måte som servant. Her pleier servanten og være tynnere. Monteringshøyden er den samme 80 til 85 cm. Her kan vasken for eksempel være 3 cm. Da trekker man av 3 cm av 85 og får en monteringshøyde på skapet på 82 cm. Servant plata kan festes med lim som for eksempel sanitært silikon eller lignende produkter. Det kan være lurt og ikke overdrive liminga. Man skal kanskje bytte servanten en gang. Jeg kan anbefale og lime den med fuge fra undersiden. Ikke la den ligge i lim. I tillegg bør det fuges mellom vegg og servant så ikke vann vil trekke ned mellom vegg og servant/ skap. Det er viktig at vannrørene kommer under ca senter av vasken