Montere servantbatteri

Det er ingen regler som sier at du ikke kan bytte blandebatteri selv, men det kan være lurt å søke hjelp fra en rørlegger hvis du føler deg litt usikker. Uten kvittering fra autorisert rørlegger kan det være veldig dyrt hvis noe går galt.

Men selve monteringen er ganske enkel på nyere servantbatteri. De er som regel utstyrt med trykkslanger med en 3/8 gjenge som passer inn på standard vegguttak. Se artikkel om rør i rør). Før var det mer normalt at blandebatteriene ble levert med 10 mm kobberrør istedenfor slanger. Noen leverandører har fortsatt kobberrør på sine blandebatterier og da krevers det litt mer kunnskap for å kunne montere servantbatteriet selv. Les mer om det her.

Ulike typer servantbatterier

Man har ettgreps og togrepsbatteri (blandebatteri). Ettgreps blandebatteri er det som er mest vanlig nå, men før var det vanligst med togreps batteri. Ettgrepsarmaturer har et tettesystem med keramisk skiver. Det er ingen bevegelse i pakningsdelen, og tettesystemet er svært holdbart så lenge vanntemperaturen ikke overstiger 85 grader celsius. De fleste typene haren en mekanisk temperatursperre.

Montering

Når man skal montere et servantbatteri må man først finne frem verktøy man trenger. Om man skal bytte ut et gammelt batteri som har stått montert i mange år, kan jeg anbefale og bruke en servantnøkkel da batteriet kan henge veldig god fast. En servantnøkkel kan kjøpes på for eksempel biltema eller jula.

Det første man gjør når man skal gjøre noe på røranlegget er og stenge vannet. Det gjøres med og stenge hoved stoppekrana. Noen servanter har stoppekran på røra som kommer ut fra veggen under vasken. Da holder det og stenge vannet der. Det kan være lurt og legge et håndkle unner røra når de kobles fra, det ligger nesten alltid litt vann der.

For videre beskrivelse se her.

Følg med for en mer detaljert beskrivelse, kommer snart her.