Waterguard

Vannstopper Waterguard

Vannstopper Waterguard

I nye hus er det påbudt med vannstopper(waterguard.no) på kjøkkenet. I eldre hus er det nesten ingen som har det, viser undersøkelse.

Husker du å stenge av vannet før du drar på ferie?

Det store antallet vannlekkasjer er grunnen til at forsikringsselskaper og rørleggerkjeder ønsker at nordmenn monterer såkalte vannstoppere. De består av sensorer og en magnetventil som monteres på rørene. Ventilen stenger vanntilførselen automatisk når sensorene registrerer vann på avveie.

Men 45 prosent har ikke montert vannstopper på kjøkkenet. Ytterligere 29 prosent vet ikke om de har, ifølge en spørreundersøkelse YouGov har gjort for rørleggerkjeden Varme & Bad.

– Sannsynligvis er det en stor overvekt av boliger fra før 2010 som ikke har installert vannstopper, det er vår erfaring. Mange nordmenn vet ikke hva en vannstopper er heller, sier rørlegger Øystein Lange i Varme & Bad. Han er daglig leder i Rørlegger 1 i Molde.

Da Byggteknisk forskrift ble oppdatert i 2010, kjent som TEK 10, ble det et krav at rom uten sluk, men med mulighet for tapping av vann, skal være utstyrt med automatisk vannstopper.

– Det betyr at de aller fleste hus som bygges i dag har vannstopper på kjøkkenet, og i WC-rom uten dusj og i boder med tappekran, sier Lange.

Trådløst

Kommunikasjonen mellom vannstoppens magnetventil og sensorene på gulvet er på de fleste typene trådløs.

Vannstoppmekanismen monteres gjerne på hovedstoppekrana, men kommer i flere utgaver. Det er for eksempel ikke uvanlig at kaffemaskiner og kjøleskap med isbitmaskin har påmontert egne vannstoppere på vanntilførselen.

I sum koster vannskadene godt over to milliarder kroner hvert år.

– Særlig på kjøkkenet er det viktig å ha vannstopper. Det er der det store skadepotensialet ligger. Får du en vannlekkasje her, sprer den seg fort til stua og videre ut i boligen, sier Øystein Lange.

Han forteller at han og kollegaene nekter å installere kjøkkenapparater med vann i eldre hus hvis huseier ikke vil ha vannstopper.

– Folk legger gjerne ut flere hundretusen for et nytt kjøkken. Da er det helt useriøst ikke å koste på seg en så viktig installasjon som vannstopper er, sier Lange.

De enkleste variantene kommer fra rundt 3000 kroner.

Får rabatt

Forsikringsselskapene har større utbetalinger på grunn av vannskader enn brann og tyveri til sammen.

– Hver eneste dag opplever over 180 familier å få hjemmet sitt oversvømt av vann her i landet. Vannstoppen er et så viktig redskap mot vannskader at vi gir 15 prosent rabatt på husforsikringen og 10 prosent på innboforsikring til alle som monterer en vannstopper, sier informasjonsdirektør Jon Berge i If Skadeforsikring.

Vannskader som oppstår i løpet av ferien blir ekstra store fordi boligen står tom i dager og uker.

Vannstoppen gjør det også veldig enkelt å stenge hovedkrana hvis du skal være borte noen dager. En bryter ved utgangsdøra aktiverer magnetventilen, like enkelt som å skru av lyset.

Det norske selskapet Waterguard har laget de fleste vannstopperne i norske hus, produsert etter en standard fra Sintef Byggforsk.

– Det ble først sving på salget av vannstoppere da TEK 10 kom. Vi tror på en positiv smitteeffekt, at eiere av eldre boliger også etter hvert vil få øynene opp for verdien av å ha automatisk stans av vanntilførselen hvis det oppstår lekkasje, sier Trond Sivertsen i Waterguard.